MODAKOMODA
05.07.2017 17:02
Dobrodošli u američku gay prijestolnicu!

Ovdje je još davne 1970. održana jedna od prvih Parada ponosa u povijesti. Ovdje je nastao jedan od prvih LGBT kvartova u Americi. Ovdje je po prvi put u Kaliforniji deklarirana gay osoba postala državni službenik. Ovdje je nastala zastava duginih boja.


Nedavno sam prvi put posjetila Povorku Ponosa u San Franciscu koja me toliko oduševila da sam odlučila prekinuti šestomjesečnu šutnju na blogu ModaKomoda. :)

Tri aspekta mog trenutačnog života odgovorni su za najveću pauzu u petogodišnjoj povijesti bloga. Najveći pak 'krivac' je bračni život jer ga treba puno njegovati i zalijevati da bi uspio, potom moj status imigranta koji zahtjeva #zapopizdit puno birokracije, i na kraju društveni život koji se intezivno zahuktao posljednjih par mjeseci paralelno s bezbrojnim događanjima, festivalima, koncertima u gradu i oko njega. Nick Cave u Greek Theatre-u u Berkeley-u, Summer of Love, Fillmore Jazz Festival, Stern Grove...samo su neki od event-ova gdje sam 'udrila tiket' (rekli bi mi u Splitu) zadnjih par tjedana.

No na stranu muke imigrantskih blogera u Americi, uhvatimo se mi LGBT povijesti u San Franciscu koja je itekako zanimljiva.

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

San Francisco se oduvijek smatrao jednim od najprogresivnijih američkih gradova, stoga ne čudi da su članovi LGTB zajednice upravo ovdje započeli revoluciju koja je 45 godina kasnije rezultirala time da je 2015. godine istospolni brak postao legalan na federalnoj razini što tehnički znači da ni jedna savezna država ne može zabraniti izdavanje bračne dozvole istospolnim parovima.

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

San Francisco je jedan od glavnih inicijalnih zagovornika Povorke ponosa koja slavi jednakost članova LGBT zajednice. SF Pride je prvi put održan 1970. godine, godinu dana poslije groznog Stonewall nereda u New Yorku. Započeo je s 40.000 sudionika da bi se danas brojka popela na gotovo 2 milijuna sudionika i gostiju koji hodočaste u gay Meku slaveći jednakost za sve. Svake godine tijekom mjeseca lipnja u gradu se obilježava niz događaja koji kulminiraju Pride Parade-om, središnjom svečanosti koja se održava na 20 gradskih lokacija, s isto toliko pozornica i 300-tinjak prodajnih štandova što na poluotok dovodi stotine tisuća posjetitelja, ne samo iz SAD-a nego iz cijeloga svijeta. Danas je to više kapitalistički dernek negoli aktivistička manifestacija, ali svakako je fora za vidjeti.

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Brojni su oni koji su kroz povijest riskirali svoj ugled i osobni integritet kako bi se gay, lezbijska i transrodna populacija danas mogla neometano prešetavati po ulicama San Francisca u živopisnim outfit-ima, mašući vrlo maštovitim transparentima. Jedan od internacionalno najpoznatijih boraca za gay prava bio je Harvey Milk (po kojem je snimljen film Milk sa Sean Pennom u glavnoj ulozi) koji je iz New Yorka imigrirao u slavnu gay četvrt Castro gdje je započeo revolucionarnu kampanju uz pomoć koje je postao prvi deklarirani gay član u državnoj službi u Kaliforniji. Danas se s Harvey Milk Plaze u Castru vijori ogroman bajrak u duginim bojama. Castro je još u 70-ima glasio za jedan od prvih LGBT kvartova u Sjedinjenim Državama s restoranima, barovima, te raznoraznim business-ima u vlasništvu LGTB članova zajednice. Neki od nezaobilaznih punktova su legendarni Castro Theatre, muzej GLBT, park Pink Triangle, LGBT Walk of Fame, Twin Peaks, poznati gay bar itd.

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Najveći simbol ikonografije LGBT zajednice je zastava duginih boja koju je dizajnirao Gilbert Baker u čast Parade Ponosa u San Franciscu 1978. godine. Iako se izvorno sastojala od osam pruga, zastava danas nosi šest, a tijekom mjeseca Pride-a gotovo da nema kuće ili prodavaonice u gradu na kojoj se ne vijori barem mali barjak. Gradska vjećnica, najveće američke banke, high street store-ovi koji proizdvode limited edition linije samo za ovu priliku, javni prijevoz, taxi...ama baš svi žele pokazati otvorenost prema pripadnicima LGTB zajednice.

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Možda najvažniji povijesni trenutak u povijesti američke gay kulture, dogodio se u 26. lipnja 2015. kada je Vrhovni sud presudio u korist istospolnog braka kao i posvajanja djece, kako homoseksualaca tako i homoseksualnih parova. Ova je odluka izgovorena gotovo 46 godina od nakon nereda u Stonewall-u čime je započeta borba za prava homoseksualaca.

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić
photos: Petra Nižetić

Posljednje ankete pokazuju da 60% Amerikanaca podržava istospolni brak. U San Franciscu se 6,2% stanovnika identificira kao LGTB čime zauzima prvo mjesto na ljestvici naj gay-friendly gradova u Sjedinjenim Državama. San Francisco također ima najviši indeks u kampanji za jednakost ljudskih prava - 116. Biti gay i živjeti u jednom od gay-friendly američkih gradova kao što su San Francisco, Portland, Seattle, Los Angeles, Philadelphia, Austin, Providence, Atlanta, Baltimore itd. uistinu je gušt, da ne kažem privilegija.

Nadam se da sam vam uspjela dočarati barem djelić atmosfere sa SF Pride-a, a za potpuni doživljaj pogledajte video:


Intervju mjeseca

TROTAKT PROJEKT