MODAKOMODA
05.09.2012 12:29
Tortilla de patatas - ni drugi mačići se ne bacaju!

Kada jednom kročite na španjolsko tlo, ne da samo morate degustirati ovo njihovo nacionalno jelo, nego ga morate probati i napraviti. Razloga je više, em što je jednostavno za spremiti, em je izvrstan dodatak svakom jelu, a može se jesti i sama za sebe.

Da u siromaštvu i neimaštini nastaju najbolje stvari, a u kulinarstvu najbolji recepti koje naprosto obožavamo, dokaz su Talijani koji imaju svoju Pizzu, Meksikanci svoje Enchilade i Fajite, Višani, Višku pogaču, a Španjolci upravo Tortillu de patatas.
Iako se danas Tortilla de patatas sprema sa svim i svačim, original je nastao na bazi luka, krumpira i jaja. Ukoliko krenete s tim najjednostavnijim receptom, velika je vjerojatnost da će vaša prva 'Krumpirova pita' i uspjeti.

Kada sam došla u Španjolsku trebalo mi je nekoliko mjeseci da se odvažim napraviti 'Tortillu de patatas'.
Prva mi je ispala za prste polizat. S drugom sam pak išla eksperimentirati i nije mi uspjela. Zato, ukoliko se odlučite spremati Tortillu de patatas, pročitajte ovih par korisnih savjeta.


Sastojci:

1/2 kg krumpira
2 veća luka
4 jaja
sol, papar


Ivan S. Maleš

Za početak izrežite krumpir na tanke ploškice i stavite ga kuhati na par minuta. Važno je da ga ne skuhate do kraja nego samo na pola. Dok se krumpir lagano kuha, iskrižajte popriličnu količinu luka ilitiga kapule (da ne bi bilo zabune) i stavite ga u veću tavu s popriličnom količinom ulja (pomiješajte suncokretovo i maslinovo) i dva režnja češnjaka (nije nužno) da se lagano zažuti. Kada je krumpir na pola skuhan, procijedite ga i dodajte u tavu u koju ste prethodno zažutili luk i sve dobro promiješajte. Začine dodajte po želji. Ja sam stavila papar i malo Vegete.

Ivan S. Maleš

Ivan S. Maleš

Ivan S. Maleš

Ivan S. Maleš

Dok se sve to lagano krčka, u malo veću zdjelu pripremite jaja kao da ih spremate za kajganu. Recimo da na 1/2 kilograma krumpira idu 4 jaja.

Ivan S. Maleš

Ivan S. Maleš

Kada se smjesa u tavi dobro izdinsta, odnosno kada krumpir skroz omekša, iscijedite višak ulja i sve skupa iskrcajte u zdjelu u koju ste prethodno 'žbatili' jaja.

Ivan S. Maleš

Sve dobro promiješajte, pripremite malo manju tavu s uljem (ja uvijek stavljam maslinovo), zagrijite je i dodajte smjesu iz zdjele. Sve fino izravnajte s kuhačom i držite na srednjoj vatri dok ne vidite da je tekućina gotovo pa nestala. Cca 10 min.

Ivan S. Maleš

Ivan S. Maleš

E sad dolazi dio kada ćete saznati je li vaša Tortilla de patatas uspjela ili ne. Uzmite jedan tanjur, veličine površine tave. Stavite ga na vrh…izbrojite do 3, duboko udahnite i okrenite ga naopako. Sada opet izbrojite do 3 (možete i unatrag) i podignite tavu. Ukoliko je sve u komadu znači da je vaša prva Tortilla de patatas uspjela (to nikako ne mora značiti da će i sljedeća biti jednako uspješna.) :)

Ivan S. Maleš

Ivan S. Maleš

Vratite tortillu ponovo u tavu da se i druga strana ispeče. Cca nekoliko minuta.

Ivan S. Maleš

Znam da bi ju probali odmah, ali to se nikako ne preporučuje. Ostavite je da se fino ohladi. Tortilla de patatas se ustvari jede hladna, no ako vam je gušt jesti ju toplu uvijek je možete naknadno ugrijati u mikrovalnoj. Najčešće se servira u malim trokutićima kao torta, no možete ju izrezati i na kocke kao canape. Na nju možete dodavati što vam srce želi; feticu pršuta, zelene paprike, sira i slično. Upravo tako nastaju preslasni pintxosi koje pripremaju moji prijatelji Baskijci.

Petra Nižetić

Petra Nižetić

E sad, Tortilla de patatas može se raditi sa svim i svačim, no tu treba biti oprezan. Španjolci ju rade s chorizom (malim kobasicama), tunom, paprikom i drugim povrćem. Ja sam za drugi pokušaj izabrala chorizo i tikvice, (koje sam prethodno posebno izdinstala i izbacila svu vodu), ali se prilikom okretanja sve raspalo. To nikako ne znači da ju moj prijatelj Ivan i ja nismo smazali. Samo što je više izgledala kao restani krumpir negoli Tortilla de patatas.

Ivan S. Maleš

Sve u svemu, uspjela ne uspjela, budite sigurni da nećete ostati gladni.

Ukoliko nisam bila dovoljno jasna, evo i video po kojem sam napravila svoju prvu Tortillu de patatas, s jednom razlikom; ja sam svoje krumpire malo prethodno skuhala što kuhar u videu ne radi, da mi se ne natope previše uljem.

Uživajte u ovom slasnom španjolskom zalogaju!

¡Buen provecho!Ivan S. Maleš

Intervju mjeseca

TROTAKT PROJEKT