MODAKOMODA
02.07.2012 11:18
Marc Jacobs – grunge ga je doveo do Louis Vuittona!

Taj legendarni grunge trenutak u modi! Ta grunge kolekcija Marc Jakova za Perry Ellis kada je dobio otkaz koji mu je otvorio put prema Vuittonu! To nevjerojatno snimanje Stevena Meisela za američki Vogue 1992. godine koji se smatra jednim od najlegendarnijih editorijala svih vremena!

editorijala svih vremena. Marc Jacobs, inspiriran stilom američkih bendova poput Nirvane i Pearl Jama, napravio je kolekciju vintage haljina u kombinaciji s pokidanim džemperima od kašmira i šarenim kariranim oversized košuljama i tartan kiltovima te vojničkim čizmama koja je očito u tom trenutku bila too much za Perry Ellis što su i dali do znanja otkazavši mu suradnju na mjestu glavnog dizajnera njihove ženske linije.

Steven Meisel
Itko tko posjeduje komad iz ove legendarne Jacobsove kolekcije iz 1992. posjeduje djelić povijesti.

Paradoksalno zvuči, ali iste je godine nagrađen od strane CFDA za 'Žensku kolekciju godine'.
Nekoliko godina kasnije Marc je komentirao: U tom trenutku nisam na to gledao kao na veliku priliku, ali je vjerojatno najbolja stvar koja mi se ikada dogodila. Jedne pijane noći moj poslovni partner Robert Duffy i ja odlučili smo od otpremnine koju smo dobili od Perry Ellisa unajmiti vrlo mali studio na 113 Spring Street u New Yorku. Zaposlili smo jednog pattern-makera i dvoje krojača koji su i dan danas s nama.

Marc Jacobs

Danas Marc Jacobs ima nekoliko svojih brandova i jedan je od najbogatijih svjetskih dizajnera čije se bogatstvo procijenjuje u milijardama, a ove je godine napunio 15 godina uspješne suradnje za jedan od najluksuznijih modnih brandova ikad; Louis Vuitton. U čast te legendarne suradnje upriličena je modna izložba u Muzeju dekorativne umjetnosti u Parizu koju sam nedavno posjetila.

Marc Jacobs

Marc Jacobs

Marc Jacobs

Marc Jacobs

Marc Jacobs

Louis Vuitton počeo je raditi kao pripravnik kod jednog pariškog proizvođača prtljage. No, nakon što ga je Napoleon III unajmio Vuittona da služi njegovu suprugu, Eugenie de Montijo, Louis počinje pisati svoju povijest. Poznat po svojim pravokutnim i okruglim kovčezima 1854. Louis Vuitton otvorio svoj prvi dućan u Parizu.

Marc Jacobs

Kada je stari Louis umro 1893. godine, tvrtku je preuzeo njegov sin Georges Vuitton koji je glavni krivac za najpoznatiji svjetski monogram: smeđe-bež LV inicijale.

Marc Jacobs

Danas brand ima 322 trgovina, te je prisutan u 52 zemalja. Posjeduju kožne radionice u Francuskoj, Španjolskoj i Kaliforniji, a i danas se većina tih proizvoda izrađuje korištenjem tradicionalnih metoda, koja obilježava i razlikuje od ostalih ovu mega tvrtku.

Marc Jacobs

Marc Jacobs za Louis Vuitton jedan je od najčudnijih spojeva u modnom svijetu uzmemo li u obzir Jacobsovu nekonvencionalnost u dizajnu što je daleko od klasike koje je više od stoljeća zaštitni znak Vuittona. Marc je uspio spojiti nespojivo: njujoršku ležernost i grunge i vrlo sofisticirani Vuittonov pariški chic. Svake sezone Marc Jacobs dizajnira tri kolekcije za Vuittona; ready-to-wear, mušku i žensku.

Marc Jacobs

Marc Jacobs

Mnoge od njih nerijetko su, od strane najeminentnijih modnih urednika, proglašavane za jedne od najboljih na pariškim modnim tjednima. A Marc iz sezone u sezonu ne prestaje iznenađivati sve zahtjevniju modnu publiku. Svaki njegov najnoviji show pokušava nadmašiti onaj prethodni.

Marc Jacobs

Marc Jacobs

Iako nije moj cup of tea Marc Jacobs za Louis Vuitton jedan je od najuspješnijih clasheva u modnoj povijesti zahvaljujući neospornom talentu i dobro čuvanoj tradiciji.

Marc Jacobs

Ako ste u prolazu preko Pariza ne zaboravite da vam jedna stanica bude i ova odlično isproducirana izložba u Muzeju za dekorativnu umjetnost čija su vrata otvorena do 16. rujna 2012.

Ukoliko još niste, pogledajte sjajnu televizijsku reklamu Louis Vuittona iz 2008.

Intervju mjeseca

TROTAKT PROJEKT