MODAKOMODA
14.05.2012 02:33
Shakespeare & Company - najpoznatija 'mala' knjižara na svijetu

Ovo je tipična fotografija ako ste ikada posjetili kultnu Shakespeare & Co knjižnicu u Parizu i jednu od najpoznatijih u svijetu. Ukoliko volite anglosaksonsku literaturu, backpacker ste i rado bi spavali na krevetu na kojem su 'oko ubili' Henry Miller, Richard Wright ili Anaïs Nin na pravom ste mjestu.

Wright ili Anaïs Nin na pravom ste mjestu.

Shakespeare and Company ime je dvaju neovisnih knjižara na pariškoj lijevoj obali Seine. Prvu je otvorila Sylvia Beach na Rue Dupuytren još 1919. godine, a par godina kasnije na Rue l'Odeon gdje su Ezra Pound, Ernest Hemingway, Gertruda Stein, James Joyce, Ford Madox Ford i mnogi drugi svakodnevno obitavali i učinili ovo mjesto centrom anglo-sanksonske kulture u Parizu.

Petra Nižetić
Sylvia Beach pred ulazom svoje legendarne knjižare.

Prvi dom Shakespeare & Company zatvoren je 1941. zbog okupacije Francuske od strane Sila osovine i nikada više nije otvoren. I to navodno zbog toga što je Sylvia Beach odbila prodati njemačkom časniku posljednji primjerak Finnegans Wake Jamesa Joycea.

Petra Nižetić
Sylvia Beach objavila je Joyceovog Uliksa kada je bio zabranjen u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Petra Nižetić
Ernestu Hemingwayju Shakespeare & Co bio je dnevni boravak.

Drugi Shakespeare and Co nalazi se na br. 37 Rue de la Bucherie, u 5. arrondissementu. Otvorio ga je 1951. godine legendarni George Whitman, izvorno pod nazivom 'Le Mistral', ali je '64. preimenovan u 'Shakespeare and Company' u čast Sylviji Beach.

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Shakespeare and Co knjižara je specijalizirana isključivo u anglosaksonskoj literaturi. No to nije jedino što je zanimljivo. Prvi kat iznad same knjižnice, poznat kao 'tumbleweeds', služi kao utočište za putnike, smještene u zamjenu za nekoliko sati rada u knjižnici.

Jeremy Mercer, poznati kanadski književnik nakon pet mjeseci provedenih u knjižnici napisao je knjigu o ovome mjestu: 'George Whiteman 50 punih godina provodio je 'socijalističku utopiju zamaskiranu u knjižari'. Njegov dućan privlačio je mnoge proslavljene književnike poput Henryja Millera, Richarda Wrighta, Williama Burrougsa i Anaïs Nin. Postoji 13 kreveta među knjigama na kojima je kaže spavalo oko 40.000 ljudi. Sve što je zauzvrat tražio je da pomognu na par sati dnevno u knjižnici i da pročitaju jednu knjigu dnevno.'

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

George Whitman (na slici gore u sredini) je umro 14. prosinca 2011. u stanu iznad njegove knjižare koju sada vodi njegova kći Sylvia Beach Whiteman.

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Petra Nižetić

Danas se Shakespeare & Co sastoji od dva dijela; antikvarijata i knjižnice koji služe i kao mjesto na kojem se nerijektko održavaju festival travel pisanja, festival književnosti, različite radionice fotografije, čitanja pisanja i sl.

Knjižnica se pojavljuje u filmu Richarda Linklatera Before sunset, te u filmu Woodyja Allena Midnight in Paris.

Shakespeare and Company se nalazi na 37 Rue de la Bucherie u Latinskoj četvrti, u blizini metro stanice Saint-Michel i Notre Dama. Otvoren je svakog dana od podneva do ponoći. A ovo je telefonski broj na koji možete rezervirati svoj krevet na, malo je reći kultnom mjestu među knjigama: 00 33 (0) 1 43 25 40 93.


Petra Nižetić

Legendarni redatelj Spike Jonze napravio je ovaj genijalan animirani filmić inpiriran upravo Shakespeare & Company bookstoreom.


Intervju mjeseca

TROTAKT PROJEKT